top of page
Johanna Tanhuanpää

Löfbacka älskar trä, men vill inte slösa med det

Updated: Aug 22, 2022

Arne Nieland som grundat företaget Löfbacka traditionsbygg älskar trä och väljer det före många andra byggnadsmaterial. På samma gång säger att han att trä inte är svaret på precis alla frågor om hållbart byggande och att det definitivt inte är ett material man bör slösa med.


Vi träffar Arne Nieland i Lemland där Löfbacka traditionsbygg för närvarande renoverar ett gammalt hus. Med rötter inom byggnadsvården är det främst renoveringar och finsnickeri som Löfbacka sysslar med, men Arne och hans kollegor har också börjat bygga hus från grunden, och då är det så kallade ekohus som gäller.


– Byggnadsvården är från början hållbar i och med att vi jobbar med traditionella och naturligt hållbara material, så att ta språnget från byggnadsvård till ett mer modernt byggande där vi fortsätter använda hållbara material är litet, säger Arne.


Arne Nieland försöker använda det byggnadsmaterial som är bäst för situationen.


Han nämner trä, lera och halm som exempel på hållbara och traditionella byggnadsmaterial. Genom att bygga med sådana i stället för exempelvis betong, aluminium och plast får man ett hus som andas och ett behagligt inomhusklimat som följd.


– Man får en jämn fuktkvot och slipper en massa emissioner från skadliga byggnadsmaterial i inomhusluften, säger Arne.


När Löfbacka traditionsbygg inleder ett renoverings- eller byggnadsvårdsprojekt tar de först reda på vilka material som finns i huset sedan tidigare.

– Allt material vi tar in i huset ska harmonisera med de gamla materialen. På Åland har vi traditionellt byggt mycket i trä så därför faller det sig naturligt att vi också använder mycket trä i våra projekt, säger Arne.


Som många säger Arne att virket på Åland håller god kvalitet.


– Inom byggnadsvården behöver vi tåligt kärnvirke från furu till utsatta detaljer på exempelvis fönster. Sådant virke får man från gamla skogar, skogar som är 120 år eller äldre. På Åland får man fortfarande tag på det. I modernt skogsbruk är det kutym att avverka skogen när den är 70–80 år gammal. Arne hoppas att ålänningarna fortsätter värna skogar som är äldre än så.

– Det finns allt mindre kvar av så gamla skogar. Man kan spara på dem genom att bara plocka ut exakt den mängd virke man behöver till ett särskilt projekt, det är ett hållbart skogsbruk, säger han.


Kan man då säga att trä är svaret på alla frågor när man vill bygga miljövänligt och hållbart? Nej, säger Arne.


– Det finns mycket kritik mot dagens moderna skogsbruk. Lyssnar man på oberoende experter är det bästa träet det som får stå kvar i skogen. Vi behöver våra skogar för att nå våra klimatmål och det är inte hållbart att skövla skog för att framställa massaved, säger han och fortsätter:

– Man måste alltid fundera på vad det är man ska bygga och vilka material som är bäst för just det ändamålet. Säg att du ska uppföra en väldigt stor byggnad där du vanligtvis skulle använda betong eller stål till stommen. Då köper jag skogsindustrins förslag om att använda en massiv trästomme, för de andra alternativen är sämre. Men säg att du ska bygga ett egnahemshus, då tycker jag kanske inte att en massiv trästomme är det bästa valet. Det finns andra vägar att gå där du kan använda en mindre mängd trä, säger Arne. Löfbackas lösning är en regelstomme av trä som man fyller med en hållbar isolering av exempelvis halm, hampa eller cellulosa.

– Vi har valt att jobba med certifierade halmelement. Det är en biprodukt från jordbruket som binder mycket koldioxid, säger han och fortsätter:


– Jag har själv stått på barrikaderna för massiv trä förr och jag tyckte att det var lösningen på alla våra problem. Men jag har tagit del av forskningen och fått mer kunskap och då måste jag ta till mig den informationen och tänka om. Att lyssna på forskningen är ett måste för att nå våra gemensamma mål. Alla vill sälja och hållbarhet används som ett argument överallt. Det är lätt att gå vilse och tro att trä är lösningen på alla problem, men det är inte riktigt så enkelt.


Vad skulle vara viktigt att lyckas med för att det ska byggas mer hållbart och mer i trä på Åland? Enligt Arne Nieland ligger ett ännu mer hållbart skogsbruk högst upp på listan. Om det finns en god tillgång på hållbart producerat åländskt virke ökar möjligheterna att bygga i trä på ett hållbart sätt. Sedan behövs det även mer kunskap inom både byggbranschen och bland byggherrar om de möjligheter som finns.


– Vi behöver tänka till lite mer än vad vi gör i dag. Det går att bygga passivhus av traditionella och hållbara material som trä, halm och lera. Då borde det väl inte vara så jättesvårt att ställa om, det kräver bara att man har intresset och kunskapen.






bottom of page