På en liten ö i Ålands skärgård konstruerar Sjöströms Bygg & Fix en stuga med tillhörande gäststuga och bastu där allt är specialritat och där precis allt byggs i trä. Byggnaderna målas dessutom med upphettad linolja, både för att få ett litet speciellt utseende och en bättre hållbarhet.
När vi besöker byggprojektet består den plats där huvudbyggnaden är tänkt att stå fortfarande av snårskog, skrevor och vindfällen. Däremot är både gäststugan ett par hundra meter bort samt den bastu som är byggd precis vid strandlinjen nästan färdiga.
Daniel Sjöström, vd för byggföretaget, säger att alla byggnader är specialritade av en arkitekt och innehåller mängder med detaljer och specialjobb. Den tydligaste röda tråden är att träet spelar en så framträdande roll både som byggnadsmaterial och i interiören, vilket Daniel säger i och för sig inte är så konstigt.
– Jag följer många byggare på Instagram som är verksamma i Stockholm och det är väldigt inne med furupanel och fanerskivor just nu. Folk verkar tycka att det är tråkigt med gipsväggar och det har svängt väldigt fort.
Bild: Daniel Sjöström tar sig ofta an lite mer krävande annorlunda projekt. Han tycker att trä är ett fantastiskt material att jobba med.
Gäststugan byggs helt och hållet i furu, där ungefär hälften av materialet är finskt och hälften åländskt. Att måla med plastbaserade färger är det inte tal om, utan här är det mer naturliga metoder som gäller.
– Vi behandlar stugan med linolja, där vi hettar upp den till 130 grader före vi stryker på den. Det är en helt naturlig produkt och att den är het när vi stryker på den gör att fukten i virket ångar bort och ersätts av olja. Om fyra, fem år får hela stugan en slags sjöbodsgrå färg som gör att den smälter in i naturen. Dessutom gör linoljan att den får ett helt annat skydd mot väder och vind jämfört med att måla med vanlig färg.
Daniel säger att man gärna hade använt enbart åländskt virke om det bara hade gått att få tag i.
– Bland annat panelen på både in- och utsidan är från Finland eftersom Ålands Skogsindustrier inte kan leverera virke med tillräckligt hög klass. Men allt annat virke – som konstruktionsvirket och det till altanen – är åländskt.
Det som bland annat gör det här projektet extra utmanande är, förutom läget ute på en liten ö, alla speciallösningar och att nästan inget kan ”plockas direkt från hyllan”. Ramar för eluttag ska fräsas in i träet, möbler platsbyggas och så vidare. Men det är också det faktum att inget är standard och att i princip alls byggs i trä som också gör projektet roligt.
– Vi bygger inte så många vanliga egnahemshus, utan tar oss gärna an lite mer krävande, annorlunda projekt. Och trä är ett fantastiskt material att jobba med. Det är enkelt att forma, såga och kapa och det blir bra hus när man bygger i trä.
Precis som de flesta andra anser Daniel att det redan byggs väldigt mycket i trä på Åland, i synnerhet vad gäller egnahemshus, radhus, parhus och andra mindre byggnader. Ett sätt att öka mängden trä i byggnader i allmänhet och mängden åländskt trä i synnerhet säger han skulle vara om Ålands Skogsindustrier tog fram fler panelprofiler, för att ta ett exempel.
– Men på samma gång förstår jag deras situation – det blir ju inte ekonomiskt hållbart för dem att ha 14 olika panelsorter. Och att urvalet av stock i Finland är betydligt större gör att de lättare kan sortera ut bättre kvalitet.
Att öka mängden åländskt trä handlar snarare om att i ett tidigare skede – på arkitektnivå – utforma projekten efter den typ av virke som finns tillgängligt på Åland.
– Det handlar om att kunden i så fall till exempel måste acceptera en panel med fler kvisthål eller andra typer av defekter.